Pražení a prodej kávy

Naší hlavní činností je samotné pražení. V současné době nabízíme osm jednodruhových výběrových káv, z nichž všechny je možno objednat se třemi různými stupni pražení. V nabídce jsou také dvě autorské směsi prodávané pod vlastní značkou NorthCoffee a degustační balíček pro ty, kteří ještě netuší, jaká káva je pro ně ta pravá.

Profily kávy

Jemně pražená

Tento profil zvolte, máte-li raději slabší kávu s výraznějšími klasickými tóny surové kávy, chuť je zemitější a přirozenější s výraznější aciditou a potlačenou hořkostí.

Středně pražená

Ideální kompromis mezi našimi profily. Vyvážené chutě. Tělo kávy je plné, příjemné a bohaté. Créma kávy je půvabná a hustá stejně jako její aroma.

Silně pražená

Acidita je zcela potlačena, vystupuje hořkost a výrazná chuť kávy společně s velmi silným aroma. Na povrchu zrnka jsou patrné vystupující kávové oleje.

Kávové tipy

Jak kávu skladovat?

Kávu skladujte nejlépe na temném, suchém místě s vyrovnanou teplotou a snažte se nenechávat kávová zrnka příliš dlouho na vzduchu a na světle. Vždy dbejte na správně uzavřený sáček, případně doporučujeme pořízení speciálních skladovacích nádob. Ty pro vás připravujeme do našeho eshopu.

Před každým zavřením sáčku vyfoukněte z obalu co nejvíce vzduchu. Minimalizujete tak množství kyslíku v sáčku a prodloužíte čerstvost a životnost kávy.

Kdy kávu pít?

Kávu můžete začít pít ihned po obdržení, vzhledem k tomu, že několik dní po upražení v ní stále dobíhají chemické procesy, však doporučujeme chvíli počkat a pustit se do ní nejdříve po třech dnech od upražení. Tou dobou se kávové aroma vyrovná a káva si tzv. „sedne“. Datum pražení je vždy uvedeno na obalu.

Doporučujeme zpracovat kávu do dvou měsíců od upražení. Jedině tak si budete moci vychutnat její čerstvost v každém šálku.

Příprava kávy a teplota vody

​Kávová zrnka namelte až v momentě, kdy jste připraveni si dělat kávu, zajistíte tak její maximální čerstvost. Teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 93-96°C, zejména u jemně pražené kávy se však nebojte experimentovat i s nižší teplotou vody. Vroucí voda je nežádoucí a může výsledek znehodnotit.

Jak poznáte, že je káva čerstvá? Po jejím zalití se vám v šálku vytvoří hustá a déle trvající créma. Káva totiž ze svých pórů po zalití uvolní pozůstatky oxidu uhličitého po pražení.